Skejten. Fuglsang Herregaard.

Skejten

Skejten er området, der strækker sig fra Fuglsangs have ned mod Guldborgsund.

Hent folder med vandreture omkring Skejten og Fuglsang Herregaard.

Hans Duggen skriver om Skejten:

Skejten er et dansk nationalt landskabsklenodie og kunstnerne har gennem mere end 100 år holdt til på stedet. Folketingets store forsamlingssal er udsmykket med de 2 store, velkendte malerier af Olaf Rude, begge malerier er naturtro dansk impressionisme med rod i den lollandske natur.

Stedet er en lille halvø på Guldborgsunds vestlige bred, ca. midtvejs mellem Nysted og Nykøbing F. Skejtens navn hentyder til det oldnordiske “skejt”, hvormed menes, et sted hvor der fandt hestekampe sted.
Området har været frivilligt fredet siden 1917, men altid været uopdyrket, et såkaldt overdrev. Mange har betegnet stedet som værende et istidslandskab, hvilket dog ikke er helt rigtigt. Men det er sandt, at hele det sydøstlige Lolland endnu er stærk præget af den form, som isen for 10.000 år siden skabte … med store sten i det lave vand og på land. På de højere dele, som dog næppe overstiger en højde af 1 m, vokser store egetræer, hvis rødder ikke tager skade af de ofte forekommende oversvømmelser.
Træernes alder er skønnet til at være op til ca. 350 år. Når man kender dette årstal, er det fordi, der på det tidspunkt fandtes en kvægpest på egnen, og det manglende kvæg betød, at egetræer kunne vokse op.

Oversvømmelserne har også dannet naturlige afvandingskanaler og midlertidige søer, som er med til at danne billedet af et marskagtig, men vildt landskab. Engene er overstrøet med kuppelformede tuer, som mange tror er muldvarpeskud, hvilket er en misforståelse.

Fotografi: Jesper Andersen

Fuglsang Herregaard